Wędliny tradycyjne i ekologiczne

Bez znajomych albo rodziny na wsi trudno jest o naprawdę zdrowe wędliny, takie tradycyjne i ekologiczne. Jakimś rozwiązaniem na pewno jest zakup produktów trwałych, które są paczkowane i oznaczane specjalnymi certyfikatami. Za pomocą tych znaków można je rozpoznać i nawet zapoznać się z ich całym składem, ponieważ nawet produkty importowane muszą spełniać wymóg posiadania polskiej etykiety. W większych sklepach ze zdrową żywnością można zazwyczaj zamawiać świeże produkty, chociaż oczywiście trzeba spodziewać się znacznie wyższych cen, niż spotyka się w klasycznych rzeźniach, co jest spowodowane wyraźnie niższą opłacalnością i wyższą pracochłonnością ekologicznych hodowli.

Tradycyjne metody żywienia zwierząt, pozbawione chemicznych dodatków, mają wydłużony okres wzrostu. Zwierzęta niepoddawane stymulacji potrzebują od jednego do dwóch kwartałów więcej na osiągniecie masy swoich przemysłowo żywionych odpowiedników. Trzeba mieć również na uwadze fakt, że przy ekologicznej produkcji żywności technolodzy obrabiają mięso tak, by było w nim możliwie najmniej wody, co w naturalny sposób przekłada się na realne zmniejszenie uzyskiwanej masy przeznaczonej do sprzedaży.

15 listopada 2013

Ambroży Fusion

Pracownik masarni Zdrowe Wędliny