Szynka kiepska a dobra – różnice

Rynek wędlin jest świetnie rozwinięty i oferuje wiele produktów. Jak więc wybrać szynkę dobrą spośród mnóstwa kiepskich? Kiepska szybka to taka, gdzie z kilograma mięsa uzyskuje się 1,8 kilograma wędliny. Można zadać sobie pytanie, ale jak? Spójrzmy na skład: jedynie 65% to mięso, substancje, które wypełniają i stabilizują takie jak: solanka, białko sojowe czy żelatyna to nawet 25%. Do tego dochodzą konserwanty i zapachy z grupy substancji E około 6% procent a także substancje koloryzujące oraz gluten, jaja, mąka, soja po 2%. W ten sposób otrzymujemy dużo szynki, która może być tania. A prawdziwa szynka musi kosztować przynajmniej 30 złotych za kilogram. Prawdziwa szynka to taka, gdzie z kilograma mięsa uzyskano do 800 gram wędliny. W ponad 90% procentach składa się ona z mięsa. Dochodzą jedynie przyprawy, substancja peklująca o charakterze naturalnym oraz woda do 2%. Fałszywą szynkę poznać można po następujących cechach: ładnie wygląda, po przekrojeniu ma połysk a to znaczy, że licznie dodano do niej wypełniacze: białko sojowe czy skrobię modyfikowaną, żelowe grudki powstające z gumy guar czy żelatyny, które mają zwiększyć wagę wędliny oraz związać wodę z mięsem, wyciekając płyn: jeśli mięso zostało nasączone ogromną ilością solanki, która zwiększa wagę i objętość oraz złotawa, piękna skórka, która została wymalowania a nie powstała w wędzarni.

25 listopada 2013

Ambroży Fusion

Pracownik masarni Zdrowe Wędliny