Zdrowy grill

Grillowanie w Polsce jest niezwykle popularne i pewnie nie jeden Polak stał już przy ruszcie przygotowując ulubione mięso. Nadal jednak wielu z nas nie wie co należy zrobić, by grillowane potrawy były przede wszystkim zdrowe, nie tylko smaczne. Warto więc przed sezonem grillowania zapoznać się z kluczowymi wskazówkami zdrowego grillowania. Przede wszystkim nie rozpalamy grilla za pomocą ropy czy parafiny, nie wykorzystujemy starych gazet, kartonów, gdyż będą w czasie spalania wydzielać toksyczne związku. Do minimum ograniczamy podpałki. Jeśli nie możemy rozpalić grilla bez ich użycia powinniśmy stosować je jedynie na początku, kiedy ruszt jest jeszcze pusty. Nie dodajemy podpałki w czasie grillowania. W czasie palenia grilla powinniśmy używać jedynie węgla drzewnego bądź też drewna z drzew liściastych. Nie palimy drewna z drzewa iglastego, gdyż przez zawartą w nim żywice uwolni toksyczne związki, które pozostaną na jedzeniu. W trakcie grillowania zawsze używamy aluminiowych tacek, które oddzielą tłuszcz od żaru. Bez takich tacek tłuszcz będzie bezpośrednio spływał do żaru a tym samym będzie się spalał. Jego spalanie doprowadzi do wydzielenie szkodliwych substancji, które również zaczną osadzać się na jedzeniu. Jeśli pojawia się konieczność dorzucenia węgla w czasie grillowania zdejmujemy ruszt i dopiero po dosypaniu znów go zakładamy. Co do grillowanych produktów zawsze należy wybierać świeże mięso, najlepiej chude takie jak kurczak, indyk czy delikatna wołowina. Warto w trakcie grillowania spożywać również warzywa bądź to w formie podanych do mięsa sałatek, bądź też jako element również przyrządzony na ruszcie. Mięso, które będzie grillowane powinno być dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Każdy kontakt z mięsem surowym powinien również kończyć się myciem przez nas rąk. Mięso umyte i przyprawione powinno do ostatniej chwili znajdować się w lodówce. W ciepłej temperaturze szybko zaczną rozwijać się na nim bakterie. Mięso surowe najlepiej obracać, przekładać specjalnymi narzędziami: szczypcami czy łopatką. Nigdy nie powinniśmy używać tych samych sztućców do surowego i pieczonego mięsa. Przed zdjęciem z grilla mięsa warto sprawdzić, czy jest upieczone. W tym celu nakłuwamy je patyczkiem. Jeśli pojawi się jasny przeźroczysty sos mięso jest gotowe. Nie powinniśmy grillowanego mięsa przechowywać i odgrzewać. Zakończenie grillowania powinno wiązać się z oczyszczeniem rusztu z tłuszczu i starych potraw, tak by przy kolejnym grillowaniu nie były źródłem toksycznych substancji.

5 grudnia 2013

Ambroży Fusion

Pracownik masarni Zdrowe Wędliny