Wybór dobrej wędliny

Większe i mniejsze sklepy na różne sposoby zachęcają nas do zakupu oferowanych wędlin, które kuszą swoim smakiem, zapachem czy chociażby wyglądem. Często jednak decydujemy się na coś, co po rozpakowaniu i pierwszym gryzie nie prezentuje się już tak apetycznie. Oczywiście, chodzi tu przede wszystkim o pieniądze – wielu producentów chce oszczędzić tak dużo, jak to tylko możliwe, przez co wędlina bardziej przypomina papier czy plastik niż mięso. Jak tego uniknąć?
Bądź odporny na chwyty marketingowe, których jest naprawdę sporo. Intensywny, atrakcyjny zapach to najczęściej sama chemia. Nazwa ma być zawsze przyciągająca, jednak nie w każdym przypadku odpowiada ona produktowi, do którego donosi się. Opakowanie również odgrywa ważną rolę – zrezygnuj z wędlin przechowywanych w plastikowej lub aluminiowej folii. Ze względu na wyższą temperaturę oraz wyższy stopień wilgotności takie mięso zdecydowanie szybciej zacznie się psuć. Możliwe nawet, że już nie będzie świeże, gdy zdecydujesz się na jego zakup. Sztuczny flak również nie należy do najlepszych rozwiązań – oczywiście, jest on o wiele tańszy, jednak lepiej wydać odrobinę więcej i mieć pewność, że kupuje się prawdziwe mięso.

18 października 2013

Ambroży Fusion

Pracownik masarni Zdrowe Wędliny