Powstawanie tradycyjnej żywności.

Wędliny tradycyjne są naprawdę tak smaczne, ponieważ produkuje się je zwykle w oparciu o stare sprawdzone przez pokolenia przepisy. W związku z tym, nie wykorzystuje się w tych procesach żadnych nowoczesnych polepszaczy smaku, sztucznych dodatków, ani nawet konserwantów. W kwestii konserwowania dozwolona jest tylko sól ze śladowym dodatkiem soli peklującej. Do przygotowania tradycyjnych wędzonek wykorzystuje się opalane drewnem specjalne wędzarnie, a nawet wymaga się stosowania odpowiedniego rodzaju drewna. Najczęściej jest to drewno z jałowca, jabłoniowe, dębowe lub bukowe. Jest to wielka różnica w porównaniu do nowoczesnych mieszanin tłuszczu, związków chemicznych i przypraw, co razem nazywa się preparatami wędzarniczymi. Niebagatelne znaczenie ma także to, że do produkcji tradycyjnych wędlin wykorzystywane jest jedynie mięso od lokalnych hodowców, którzy prowadzą farmy ekologiczne, pozbawione antybiotyków i hormonów. Różnicę pomiędzy tradycyjnymi i nowoczesnymi metodami przygotowywania wędlin na pewno można poznać po stanie zdrowia osób raczących się takimi produktami, ale jest ona wyczuwalna już w pierwszej chwili dzięki naprawdę dużym różnicom w smaku i zapachu.

19 października 2013

Ambroży Fusion

Pracownik masarni Zdrowe Wędliny